zaterdag 11 februari 2012

Winter warme broodjes


Ik heb ze al een keer eerder gemaakt, maar toen waren ze gruwelijk mislukt. Het deeg wilde niet rijzen waardoor het echt niet lekker werd.(wel stug doorgaan natuurlijk, afbakken ed,maar goed.)
Deze keer pakte ik het anders aan met resultaat.
Heerlijk zachte en luchtige broodjes.
Ik vind deze broodjes echt perfect voor het weekend.
Voor het deeg:
1 eetlepel kardemom fijn gevijzeld.
300 ml melk
50 gr verse gist
125 gr Kristal suiker
1/2 theelepel zout
150 gr zachte boter
1 ei
650-725 gr broodmeel
1 Vijzel de kardemom fijn en doe ze bij de melk in het pannetje. Verwarm dit samen tot ongeveer 38 graden.
2 De gist samen met de melk, de suiker, het zout, de boter en het ei glad roeren.
3 Voeg beetje bij beetje het meel toe en meng alles tot een glad elastisch deeg.
4 Het deeg kun je 45-60 minuten laten rijzen met een theedoek op de kom, totdat het in volume is verdubbeld.
5 Na 60 minuten maak je van het deeg kleine bolletjes. Ongeveer 18 broodjes.
Deze leg je op een bakplaat en laat het weer ongeveer 45 minuten rijzen.
De oven verwarm je voor op 200 graden.
6 Onder tussen maak je van 200 gr boter en 100 gr kristalsuiker zacht(ik doe dit nooit precies maar meer op de gok)
Gooi er een eetlepel kaneel en wat kardemom poeder door en je hebt een heerlijk smeuïge massa.
7 Als de bolletjes zijn gerezen maak je er een holletje in, en stop je wat van het botermengsel erin.
Daarna doe je de broodjes in de oven en laat je ze ongeveer 7-8 minuten goudkleurig bakken.
Je kan ze ook zonder het botermengsel bakken. Dan zijn het ook heerlijke broodjes. Voor een heerlijk zondagochtend ontbijt bijvoorbeeld.
Eet smakelijk

Dit recept is gebaseerd op een recept uit "A piece of cake". Fantastisch boek!

1 opmerking:

Maryvonne zei

ze zien er echt heerlijk uit, ga ik snel ook een keer maken. Ik ben dol op kardemom!