zaterdag 9 januari 2010

Ik volg altijd Attic 24 voor de mooie kleurijke en inspirerende foto's, en omdat ze leuke patronen heeft heel goed uitgelegd.
Omdat ik zelf nu ook wel regelmatig iets haak en voornamelijk haar duidelijke uitleg gebruik op de engelse manier dus, merkte ik dat ik niet meer uit de voeten kon met de nederlandse boeken, omdat ik de termen door elkaar haal.
Nu wilde ik voor iedereen die wil gaan haken of al haakt, maar de internaionale haaktermen wil weten heb ik hieronder even een overzichtje gemaakt. (thanks to Lucie from Attic 24)
De eerste term is de engelse UK, de tweede de Amerikaanse US en de derde de nederlandse.
Uiteraard ga je uit van een basis ketting van losse"(al dan niet gesloten tot en ring). Daarmee bedoel ik ook "steek de haaknaald door de steek, de losse dus)
Sl st,halve vaste : steek de haaknaald in de steek, maak een omslag,haal de naald terug zowel door de losse als door de lus op de haaknaald.
Dc, sc, vaste :steek de naald in de steek,maak een omslag,trek de naald terug, je hebt 2 steken op de naald. Maak een omslag en haal de naald door beide steken.
htr, hdc, half stokje : maak een omslag, de naald door de steek, maak een omslag, haal de naald terug,(drie steken op de naald) maak een omslag haal de naald door alle drie de steken.
tr, dc stokje:maak een omslag, steek de naald in de steek, maak een omslag, haal de naald terug.(je hebt drie steken op de naald).Maak een omslag haal de naald door de eerste twee steken, maak weer een omslag, en haal de naald door de twee steken op de naald.
De keerlosen zijn ook heel belangrijk:
Vaste heeft 1 keerlosse.
half stokje heeft 2 keerlossen.
een stokje heeft 3 keerlossen
een dubbel stokje heeft 4 keer lossen.
En voor een leuk patroon is dit wel erg leuk om te maken.

3 opmerkingen:

MUS zei

dank voor je leuke reactie. musje gaat morgen op de post!

Raffie zei

@Mus ik houdt de brievenbus in de gaten. Ik ben heel blij! Dank je wel!!!

Mirjam zei

Bedankt voor het plaatsen van het overzichtje. Ik kan nooit overweg met Amerikaanse patronen omdat ik de afkortingen niet begreep en ga lijstje er de volgende keer bijhouden.